Zostaliśmy ambasadorami Piesotto

Kiedyś napisałam artykuł Czym karmić charcika włoskiego. Od tamtego czasu minęło jednak już ponad 6 lat i stracił on mocno na aktualności. Z każdym rokiem świadomość psiej diety wśród właścicieli i producentów karm rosła, a w między czasie na rynku pojawiło się mnóstwo nowych produktów – karm bezzbożowych, BIO, holistycznych, a nawet rzemieślniczych. My od jakiegoś czasu jesteśmy wierni karmie Alpha Spirit, ale nigdy nie zamykaliśmy się na inne możliwości i bardzo chętnie zawsze testujemy nowe rzeczy.

Nasz wybór Piesotto

W związku z chorobą i problemami z odpornością jednego z naszych starszych charcików włoskich, jakiś czas temu zainteresowaliśmy się jedzeniem dla psów marki Piesotto. Chcieliśmy spróbować najbardziej naturalnego jedzenia (co nie będzie BARFem), bez potrzeby przygotowywania go samemu. W dużym stadzie psów i przy wielu obowiązkach, które mamy na co dzień wydawało się to świetną opcją. Trudno też, bez odpowiedniej wiedzy samemu dobrze bilansować psie posiłki, postanowiliśmy więc zamówić gotowe jedzenie, które opracowali specjaliści.

Od tego momentu zawsze mamy w zamrażarce kilkanaście torebek Piesotto – świetnie sprawdza nam się w razie jakiś problemów żołądkowych, charcikowego wybrzydzania, czy przy ciąży naszych suczek – podczas dni, kiedy mają nudności i nie chcą tknąć absolutnie niczego. To też jedzonko doskonałe przy starszych charcikach, które często mają już braki w uzębieniu i trudniej pogryźć im suchą karmę. Przy bardzo dużym stadzie trudne finansowo jest karmienie wszystkich psów w ten sposób, ale w domu, w którym charcików jest mniej Piesotto sprawdza się doskonale.

Czy Piesotto jest odpowiednie dla charcika włoskiego?

Tak! Charciki włoskie to wyjątkowi wybrzydzacze. U nas Piesotto uwielbiają wszystkie psy, bo jest to po prostu naturalne, gotowane jedzenie. Nie zdarzyło nam się nigdy, aby któryś pies zaczął wydziwiać. Pamiętać jednak należy, że ta karma może nie być odpowiednia dla charcikowych szczeniąt w okresie wzrostu. Jest to newralgiczny okres, dlatego najlepiej rozpocząć jej podawanie w wieku mniej więcej pierwszego roku, pamiętając przy tym, aby zawsze jednak dodatkowo suplementować charcika, który jest zwierzęciem dość specyficznym.

Cały proces personalizacji „psiej miski” jest bardzo fajny (próbowałam, ale nie znalazłam innego słowa) i intuicyjny. Z drobnym zastrzeżeniem – jeśli wybieracie jedzenie dla charcika włoskiego, zawsze trzeba wybrać opcję „sportowiec” i że jest „za chudy”. Znając doskonale charcikową energię i metabolizm wiemy, że charcik włoski powinien dostawać co najmniej 200-250 g gotowanego jedzenia dziennie – oczywiście w zależności od wagi, wieku, czy intensywności treningów. Na szczęście w przypadku chartów bardzo szybko widać, czy chudną, czy wręcz odwrotnie. Dlatego momentalnie można zorientować się, czy dzienne porcje są wystarczające, czy też zbyt duże.

Jak działa Piesotto?

Po tym, jak Piesotto stworzy na stronie plan żywienia dla Twojego psa – możesz wybrać, czy chcesz zamówić jedzonko na próbę, czy chcesz je subskrybować, co oznacza, że będzie ono wysyłane automatycznie, jak tylko poprzednie będzie się kończyć. Piesotto przychodzi kurierem i jest zapakowane w torbę termiczną. Powinno być lekko przymrożone lub przynajmniej schłodzone. W skład wchodzą torebki z jedzeniem w 4 różnych smakach – wołowina, indyk, kaczka i ryba (chyba, że zadecydujesz inaczej), więc Twój charcik włoski codziennie może pałaszować inny smak. Całość trzymamy w zamrażarce, a do lodówki można przenieść jedzenie na dwa, trzy kolejne dni. Rano, przed posiłkiem wyciągamy torebkę z lodówki, aby nabrała temperatury pokojowej i gotowe!

Czym jest Piesotto?

Piesotto, to gotowana dieta, zdrowa alternatywa dla karmy suchej czy mokrej. Z tej opcji bardzo chętnie korzystają właściciele psów z problemami żołądkowymi, alergiami lub problemami z sierścią, czy skórą. Piesotto wyróżnia się tym, że składniki użyte do przygotowania psich posiłków mają jakość Human Grade, czyli nadają się do spożycia również przez człowieka – nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie spróbowali i potwierdzamy – po posoleniu Piesotto można jeść. Ta karma nie jest odpadem mięsnym i przetworzonym produktem. Brak w niej zawartości zbóż, ryżu, wzmacniaczy smaku i konserwantów. Jest ugotowana na świeżo w niskich temperaturach – nie jest poddana ekstruzji, a w składzie posiada min. 50% prawdziwego mięsa.

Jeśli chcecie spróbować czym jest Piesotto – śmiało wbijajcie na ten LINK– z kodem Chartbeat2x30 dostaniecie 30% zniżki na pierwsze dwa zamówienia!